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2019-05-11 12:29:23

Chisel

By this the flat, round or angle iron metal sheets are cut. This works to remove the extravagant metals from the surface of the job as small pieces by chipping them. There is a hand cutting tool, it is used where it is difficult to cut metal by hacksaw and files. It is made of High Carbon Steel,


There are two types of chisel.


1. Cold chisel - This cold metal is cut off from it. It is hard and tamper.


2. Hot chisel - It is used to cut hot metals in Bering. These sense are not hard and tamper. The hole used in the middle of the hot chisel is used by fracturing the handles. Its cutting angle is 30°.



For the use of cheese, the following things should be kept in mind.

1. Proper mark on cutting metal.

2. Always hit Hazer’s hand at the centre of the Chisel head with the help of right hand left hand and right hand.

3. After killing one injury, keep on setting the Chisel again.

4. While chipping, bind the job properly and keep the Chisel inclined towards approximately 40 °.


Cold cheese is of the following types.

1. Flat Chisel

2. Cross Cut Chisel

3. Diamond Point Chisel

4. Round Nose Chisel

5. Side Cut Chisel

6. Cow mouth chisel

7. Web Chisel



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1. If the Clearance g angle 10 ° and cutlery angle of 60 ° is done while chipping, then how much rake angle will be.

A. 90° 

B. 80° 

C. 70° 

D. 20° 



1. Which metal is made of high quality - High carbon steel

2. Cutting edge of the cheese is almost hard and tampered - 25 to 35 millimetres

3. There is an angle cutting angle for ordinary functions - 60 degrees

4. The action of spreading the head of the Chisel is called - Mushroom Head

5. The cheeses are found in length - 150 to 200 millimeters

6. Used for simple work in the workshop, Chisel - Flat Chisel

7. Keyway & Drains  used to cut down the drains - Cross Cut Chisel or Cap Chisel

8. Use of cutting oil drains inside Bering - Half Round Nozzle Chisel

9. Use to cut v shaped drains. Cheetah - Diamond Point Chisel

10. Chameleon's head chamber is done - 10 to 12 degrees

11. Cutting edge of the Chisel is made - Convex

12. The shape of the chest size - octagon

13. Flat cheese will be a cutting angle for zinc - 350

14. Cross cut Chisel will be cutting angle steel - 700

15. Used in black smith shop or forging shop - Hot Chisel

16. After the casting used to remove rough spots - Cow Mouth Chisel

17. The cutting edge of the chisel is the harness - 53 to 59 HRC

18. Use chisel After the Chain drilling - Web chisel

19. Cutting Angle of chisel while chipping - 40 degrees

20. chisel is classified - length x width of the width x by the size of cutting point

21. Who is cutting Angle hot chisel - 30 Degree

22. Chisel is carbon. - from 0.75% to 0.85%



छेनी या चीजल थ्योरी और महत्वपूर्ण प्रश्नोत्तरी (Chisel) 2019-05-11 12:29:23

छेनी या चीजल (Chisel)

इसके द्वारा फ्लैट, राउण्ड या ऐंगल आयरन  धातु की चादरों को काटा जाता है। यह जॉब की सतह से फालतू धातु छोटे-छोटे टुकड़ों के रूप में चिपिंग (Chipping) द्वारा काटकर निकालने का कार्य करती है। एक हैंड कटिंग टूल है, इसका प्रयोग वहां किया जाता है जहां हैक्सा व फाईल द्वारा धातु को काटना मुश्किल हो । यह हाई कार्बन स्टील (High Carbon Steel) की बनाई जाती है,


चीजल दो प्रकार की होती हैं।

1. कोल्ड चीजल- इससे ठण्डी धातु को काटा जाता है। यह हार्ड और टैम्पर होती हैं।


2. हॉट चीजल- इससे लुहारखाने में गर्म धातुओं को काटने का कार्य किया जाता है। इस प्रकार की छैनियां हार्ड और टैम्पर नहीं होतीं। हॉट चीजल के बीच में किए सुराख में हैण्डल फंसाकर प्रयोग किया जाता है। इसका कटिंग कोण 30° का होता है।



चीजल के प्रयोग के लिए निम्नलिखित बातों का ध्यान रखना चाहिए ।

1. काटने वाली धातु पर उचित निशान लगाएं।

2. सदा बाएं हाथ से चीजल पकडे व दाएं हाथ से हैमर की चोट चीजल हेड के सेंटर में मारें। 

3. एक चोट मारने के बाद पुनः चीजल को सेट करते रहे। 

4. चिपिंग करते समय जॉब वाइस में ठीक प्रकार बांधे तथा चीजल को लगभग 40° अपनी ओर झुकाकर रखें।



कोल्ड चीजल निम्नलिखित प्रकार की होती है।

1. फ्लैट छैनी (Flat Chisel)

2. क्रास कट छैनी (Cross Cut Chisel)

3. डायमण्ड प्वाइन्ट छैनी (Diamond Point Chisel)

4. राऊण्ड नोज छैनी (Round Nose Chisel)

5. साइड कट छैनी (Side Cut Chisel)

6. काउ माऊथ छैनी (Cow Mouth Chisel)

7. वैब छैनी (Web Chisel)



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1. चिपिंग करते समय यदि क्लीयरेंस ऐंगल 10° और चीजल का कटिंग ऐंगल 60° हो तो रैक ऐंगल कितना  

    होगा । 

A. 90° 

B. 80° 

C. 70° 

D. 20° 

Answer :- D




1. चीजल किस धातु की बनी होती है - हाई कार्बन स्टील

2. चीजल का कटिंग एज लगभग हार्ड व  टैम्पर किया जाता है - 25 से 35 मिलीमीटर

3. साधारण कार्यों के लिए चीजल का कटिंग कोण होता है - 60 डिग्री

4. चीजल के हेड फैलने की क्रिया कहलाती है -  मशरूम हैड

5. चीजल लंबाई में पाए जाते हैं - 150 से 200 मिलीमीटर

6. वर्कशॉप में साधारण कार्य के लिए प्रयोग चीजल - फ्लैट चीजल

7. चाबीघाट नालियां काटने के लिए प्रयोग चीजल - क्रॉस कट चीजल या कैप चीजल 

8. बेरिंग के अंदर तेल की नालियां काटने में प्रयोग चीजल - हाफ राउंड नोज चीजल

9. वी आकार की नालियां काटने के लिए प्रयोग चीजल - डायमंड प्वाइंट चीजल

10. चीजल के हेड चैम्फर किया जाता है - 10 से 12 डिग्री 

11. चीजल का कटिंग एज बनाया जाता है - कॉन्वेक्स 

12. चीजल का आकार होता है  - अष्टभुजा

13. फ्लैट चीजल का जिंक के लिए कटिंग एंगल होगा - 350

14. क्रास कट चीजल का स्टील के लिए कटिंग एंगल होगा - 700

15. ब्लैक स्मिथ शॉप या फोर्जिग शॉप में प्रयोग की चीजल - गर्म छेनी 

16. कास्टिक के बाद रफ स्पॉट को हटाने के लिए प्रयोग की - का‌ऊ माउथ चीजल

17. चीजल के कटिंग एज की हार्नेस होती है - 53 से 59 HRC 

18. चैन ड्रिलिंग के बाद प्रयोग - वैब चीजल

19. चीपिग करते समय चीजल का कटिंग एंगल - 40 डिग्री

20. चीजल का वर्गीकरण किया जाता है - लंबाईx फेस की चौड़ाई x कटिंग प्वाइंट के आकार से

21. हॉट चीजल का कटिंग कौन होता है - 30 डिग्री

22. चीजल कार्बन होती है। -  0.75% से 0.85% तक


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